دستورالعمل نحوه تنظیم قراردادهای تعهد پذیره نویسی یا تعهد خرید سهام موسسات تامین سرمایه متضمن ضوابط پرداخت حق الزحمه آنها ، موضوع جزء (6) بند (ب) ماده (40) قانون
مصوب شماره : 223915 مورخ 1388/01/18 هیأت واگذاری
بسمه تعالی
" با صلوات بر محمد و آل محمد"
مجلس شورای اسلامی – وزارت امور اقتصادی و دارایی – معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری – وزارت دادگستری – اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران – اتاق تعاون جمهوری اسلامی ایران
هیأت واگذاری در جلسه مورخ 1387/12/21 بنا به پیشنهاد سازمان خصوصی سازی، دستورالعمل موضوع جزء (6) بند (ب) ماده (40) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل(44) قانون اساسی، در خصوص«نحوه تنظیم قراردادهای تعهد پذیره نویسی یا تعهد خرید سهام موسسات تامین سرمایه متضمن ضوابط پرداخت حق الزحمه آنها» را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده 1) هدف و دامنه کاربرد:
هدف این دستور العمل، ایجاد اطمینان در خریداران سهام از سازمان خصوصی سازی با استفاده از خدمات موسسات تامین سرمایه (عامل یا ضامن) در امر تعهد پذیره نویسی یا تعهد خرید سهام از طریق تنظیم قرارداد لازم متضمن تعهدات موسسات تامین سرمایه (عامل یا ضامن) و سازمان خصوصی سازی به صورت شفاف میباشد.
تبصره) مراد از پذیره نویسی موضوع این دستور العمل صرفاً تعهد پذیره نویسی سهام یا تعهد خرید سهام در عرضه عمومی سهام بنگاههای مشمول واگذاری بخش دولتی برای فروش به صورت تدریجی یا بلوکی از طریق بورس و خارج از بورس، میباشد و پذیره نویسی برای تأسیس بنگاه، تأمین افزایش سرمایه و تأمین مالی طرحهای سرمایهگذاری و تجاری و نظایر آن را در بر نمیگیرد.
ماده 2) تعاریف و مفاهیم:
در این دستور العمل اصطلاحات زیر در معانی مشروح به کار رفته است:
الف) قانون: « قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی»
ب) سازمان (نماینده قانونی ناشر و عرضهکننده): سازمان خصوصی سازی
ج) عرضه عمومی: عرضه عمومی سهام بنگاههای مشمول واگذاری بخش دولتی برای فروش به صورت تدریجی یا بلوکی از طریق بورس و خارج از بورس
د) مؤسسات تأمین سرمایه (پذیره نویس یا ضامن یا عامل یا مشاور عرضه): بانکها و مؤسسات اعتباری و شرکتهای تأمین سرمایه و سرمایهگذاری به استثناء آن دسته از شرکتهای سرمایهگذاری که در قالب هولدینگ به امر شرکتداری میپردازند؛ و حسب مورد از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران یا سازمان بورس و اوراق بهادار یا شورای عالی بورس اوراق بهادار مجوز فعالیت دریافت نموده باشند و عملیات اجرایی مربوط به پذیره نویسی سهام موضوع این دستورالعمل (شامل تعهد پذیره نویسی و تعهد خرید سهام) را از طرف نماینده قانونی ناشر به عهده میگیرند.
د) پذیره نویسی: فرآیند خرید سهام از ناشر و یا نماینده قانونی آن و تعهد پرداخت وجه کامل آن ؛ و یا تعهد خرید سهام بنگاههای مشمول واگذاری، طبق قرارداد
هـ) تعهد خرید سهام و تعهد پذیره نویسی: تعهد شخص ثالث (پذیره نویس) برای خرید سهامی است که ظرف مهلت عرضه عمومی ذکر شده در قرارداد، به فروش نرسد.
و) متعهد پذیره نویسی: هرشخصی که خرید سهام پذیره نویسی نشده را ظرف مهلت مقرر تعهد و تضمین میکند.
ز) اعلامیه پذیره نویسی: اعلامیهای که از طریق آن اطلاعات مربوط به سهام بنگاههای مشمول واگذاری بخش دولتی، توسط نماینده قانونی ناشر و عرضهکننده سهام قابل پذیره نویسی، در اختیار عموم قرار میگیرد.
ط) بازار ثانویه: بازاری است که سهام پس از عرضه اولیه، در آن مورد داد و ستد قرار میگیرد.
ی) قرارداد: مراد قرارداد پذیره نویسی مندرج در این دستور العمل است که حقوق و الزامات "سازمان" و "پذیره نویس" یا "پذیره نویسان" را در فروش سهام موضوع قرارداد در عرضه عمومی سهام مشخص میکند.
ک) حق الزحمه: مراد حق الزحمهای است که در دستور العمل اجرایی ماده (22) قانون به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی رسیده است.
ل) انتشار: انتشار عبارت است از صدور سهام برای عرضه عمومی
م) دستگاه نظارت: نماینده وزارت امور اقتصادی و دارایی است که نماینده آن با حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی امر نظارت بر اجرای صحیح قرارداد موضوع این دستورالعمل را به عهده دارد.
ن) پذیره نویس: شخص ثالثی که خرید سهامی که ظرف مهلت پذیره نویسی به فروش نرسد را تعهد کرده است و حسب مورد نقش رهبری، مدیریت و هماهنگی امر پذیره نویسی را بعهده دارد.
س) نامه فراغت: نامهای است که نماینده پذیره نویسان از حسابدار مستقل دایر بر مستقل بودن حسابدار شرکت، انطباق صورتهای مالی با بیانیه ثبت و امیدنامه و اظهارنظر حرفهای در مورد صورتهای میان دورهای حسابرسی نشده شرکت از حیث منطبق بودن صورتهای مزبور بر الزامات حسابرسی و سوابق 5 سال پیش شرکت با بیانیه ثبت دریافت میکند.
ع) خالص عرضه برای عموم: سهامی که در دسترس عموم برای سرمایهگذاری میباشد.
ف) امیدنامه (گزارش توجیهی): گزارش اطلاعات تفصیلی است که اهداف، ساختار سازمانی، سهامداران، اسامی هیأت مدیره، ترازنامه، اقلام با اهمیت صورتهای مالی، تعهدات و بدهیها، معاملات با اشخاص وابسته، ریسکهای خریداران، چگونگی سودآوری، برنامههای آینده، جزئیات سرمایه گذاریهای آتی و سایر اطلاعات مفید دیگر و نام مشاور پذیرش، مجوز مجمع عمومی برای عرضه عمومی سهام و نام حسابرس را دربر دارد و توسط سازمان برای هر مورد عرضه عمومی سهام به صورت تدریجی و بلوکی، تهیه میشود.
ص) بیانیه ثبت: مجموعه فرمها، اطلاعات و اسناد و مدارکی است که در مرحله تقاضای ثبت شرکت به سازمان بورس و اوراق بهادار داده میشود.
ماده 3) اقدامات پیش نیاز:
الف) چارچوب مندرج در این دستورالعمل ملاک تدوین و انعقاد قرارداد پذیره نویسی عرضه عمومی سهام (شامل تعهد پذیره نویسی و تعهد خرید سهام) برای شرکتهای مشمول واگذاری که از سوی سازمان سهام آنها عرضه میگردد، میباشد.
تبصره: اصلاح چارچوب قرارداد فوق الذکر منوط به ارائه پیشنهاد مشترک توسط سازمان و سازمان بورس و اوراق بهادار خواهد بود.
ج) سازمان پس از انتخاب مشاور عرضه و یا سایر مشاوران حسب مورد و نیاز در چارچوب مفاد دستورالعمل اجرایی ماده (22) قانون و به منظور فراهم کردن مقدمات لازم برای واگذاری سهام و پس از پذیرش و تأیید نهایی بیانیه ثبت در کمیسیون اوراق بهادار مشروط بر آنکه قیمت فروش سهام معین و بازاریابی آن نیز جهت عرضه انجام شده باشد، با ارسال نامه فراغت به نماینده پذیره نویسان از سوی حسابرس مستقل شرکت موافقت و سپس اقدام به انعقاد قراردادی با حداقل اطلاعات مندرج در «قرارداد پذیره نویسی» موضوع این دستورالعمل، متضمن تعهد پذیره نویسی (تعهد خرید سهام) مینماید.
د) در خصوص عرضه عمومی سهام از طریق بورس، سازمان مجاز است تعهد پذیره نویس را نسبت به 100% ارزش سهام مورد واگذاری در عرضه عمومی و یا صرفاً معادل آن بخش از سهام که توسط اشخاص حقیقی ظرف مدتی که برای تجهیز متقاضیان(1) در سامانه مجازی معاملاتی بورس ثبت نام به عمل آمده، طی قرارداد پذیره نویسی اخذ و با توجه به تبصره زیر مبلغ ضمانتنامه را در قرارداد پیشبینی نماید.
تبصره) سازمان مکلف است در هریک از موارد فوق، 20% تعهد پذیره نویس را در قالب ضمانتنامه بانکی معتبر که تا یک هفته پس از خاتمه امر پذیره نویسی (مهلت پذیره نویسی) دارای اعتبار است، اخذ و استرداد آن را موکول به خاتمه قرارداد و با نظر دستگاه نظارت نماید. ارسال یک نسخه کپی ضمانتنامه از سوی سازمان به طور مکتوب جهت سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور فراهم آوردن امکان نظارت مزبور بر امر پذیرهنویسی، الزامی میباشد.
هـ) سازمان میتواند از کلیه پذیره نویسانی که در اجرای این دستورالعمل با وی قرارداد منعقد مینمایند، درخواست قرارداد بیمه مسئولیت حرفهای در حد تعهدات آنها نماید.
سید شمسالدین حسینی
وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس هیأت