شیوه نامه برگزاری مزایده بنگاه های مشمول واگذاری موضوع قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی
تصویب نامه شماره 22968 مورخ 22/10/1395 هیأت عامل سازمان خصوصی سازی
تعاریف:
ماده 1- عبارات و اصطلاحات مندرج در این شیوه نامه در معانی زیر به کار رفته است:
دامنه شمول:
ماده 2- موارد مربوط به فروش ها شامل: بخش نقدی، بخش اقساطی، برابر یا پلکانی بودن اقساط، حداکثر دوران پرداخت قسط، تعداد اقساط، فاصله زمانی اقساط از یکدیگر، مدت تنفس برای پرداخت اولین قسط(بدون احتساب سود فروش اقساطی) با رعایت جدول موضوع ماده (4) آیین نامه نظام اقساطی توسط سازمان تعیین و در آگهی واگذاری به اطلاع عموم میرسد.
تبصره 1: موارد خارج از مفاد این ماده حسب ضرورت به پیشنهاد سازمان به تصویب هیات واگذاری می رسد.
تبصره 2: در عرضه عمومی سهام (از طریق بورس) رعایت قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران الزامی است.
تبصره 3: در مورد فروش داراییها، قراردادهای اجاره و پیمان مدیریت، تعیین میزان اجاره بها و حق الزحمه پیمان مدیریت و سایر شرایط لازم برای واگذاری مبتنی بر ارزیابی فنی و مالی حسب مورد باید در چارچوب قانون برگزاری مناقصات و معاملات دولتی با پیشنهاد سازمان و تصویب هیات واگذاری باشد.
اعضاء و وظایف کمیسیون برگزاری:
ماده 3- کمیسیون مزایده از اعضای زیر تشکیل می شود:
تبصره: کمیسیون با حضور اکثریت اعضا رسمیت دارد به نحوی که حداقل 3 نفر عضو دارای حق رای حاضر باشند و تصمیمات کمیسیون با رای اکثریت اعضاء دارای حق رای (3 رأی) معتبر خواهد بود.
ماده 4- وظایف کمیسیون به شرح زیر می باشد:
تبصره: کمیسیون مجاز است براساس درخواست معاونت «نظارت، امور حقوقی و قراردادها» و با رعایت صرفه و صلاح دولت نسبت به تعیین یا تغییر شریک و میزان مشارکت اعلام شده توسط برنده مزایده بنا به درخواست وی تا قبل از انعقاد قرارداد واگذاری اتخاذ تصمیم نماید و قرارداد واگذاری مطابق تصمیم کمیسیون مزایده منعقد خواهد شد.
هیئت رسیدگی به شکایات:
ماده5- رسیدگی، اظهارنظر و اتخاذ تصمیم در مورد شکایات و دعاوی بین مزایده گر و مزایده گزار در صلاحیت هیئت داوری موضوع ماده «30» قانون اجرای سیاست های کلی اصل «44» قانون اساسی می باشد.
طبقهبندی انواع مزایده:
ماده6- مزایده از نظر مراحل بررسی به انواع زیر تقسیم می شود:
تعیین نحوه واگذاری:
ماده7- واگذاری بنگاهها حسب مورد به صورت نقدی یا نقد و اقساط به پیشنهاد سازمان و تصویب هیات واگذاری انجام خواهد شد.
قیمت گذاری:
ماده8- قیمت پایه سهام، سهم الشرکه، حقوق و سایر اموال بنگاههای مشمول واگذاری در چارچوب «مصوبه شماره 210678/196514/2/63 مورخ 20/12/1387 شورای عالی اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی» موضوع «آیین نامه اجرایی شیوه های قیمت گذاری بنگاه ها و نحوه اعمال شیوه های مذکور در همین چارچوب» تعیین و با پیشنهاد سازمان به تصویب هیات واگذاری می رسد.
ماده9- سایر شرایط واگذاری شامل تعیین نرخ سود فروش اقساطی، میزان حصه نقدی و بخش اقساطی، برابر یا پلکانی بودن اقساط، حداکثر دوران پرداخت اقساط، تعداد اقساط، فاصله زمانی اقساط از یکدیگر، مدت تنفس برای پرداخت اولین قسط بدون احتساب سود فروش اقساطی با رعایت تبصره (1) ماده (3) و ماده (4) آیین نامه اجرایی نظام اقساطی واگذاری و نحوه دریافت بهای حقوق قابل واگذاری، به پیشنهاد سازمان و تصویب هیات واگذاری تعیین می گردد.
آگهی عرضه:
ماده 10- درج موارد زیر در آگهی عرضه که در پایگاه اطلاع رسانی اینترنتی سازمان منتشر می شود و اعلام خلاصه از آگهی مشتمل بر موارد زیر شامل موارد بندهای (1)، (3)، (4)، (7)، (9) و (17) در دو روزنامه کثیر الانتشار و در صورت لزوم سایر رسانه های گروهی ضروری است:
ماده 11- فاصله بین انتشار آگهی و برگزاری مزایده نباید کمتر از 20 روز باشد.
تبصره: هیات واگذاری مجاز است حسب شرایط نسبت به کاهش فاصله زمانی مذکور تصمیم گیری نماید.
سپرده شرکت در مزایده:
ماده 12- سپرده شرکت در مزایده به میزان 3% قیمت پایه می باشد.
تبصره: اخذ ضمانتنامه بانکی با موضوع تعهد پرداخت یا اسناد خزانه اسلامی و یا اوراق مشارکت دولتی نیز به عنوان سپرده شرکت در مزایده، علاوه بر واریز نقدی سپرده شرکت در مزایده مجاز میباشد. 1
ترتیب تهیه و تسلیم پیشنهادها:
ماده 13- شرکت کنندگان در مزایده پس از دریافت اسناد باید پیشنهادهای خود را به ترتیب زیر به مزایده گزار تسلیم نمایند:
مزایدهگران، مدارک مزایده و پیشنهادهای خود را باید در پاکت های جداگانه لاک و مهر شده شامل تضمین(رسید بانکی مربوط به پرداخت مبلغ سپرده/سایر تضامین از جمله ضمانتنامه بانکی) 2 (پاکت الف)، پیشنهاد فنی، بازرگانی (پاکت ب)، پیشنهاد قیمت (پاکت ج) و همه پاکت ها را در لفاف مناسب و لاک و مهر شده قرار دهند.
ماده14- مزایده میتواند با مزایدهگر واحد نیز برگزار شود.
ماده15- هیچ یک از مزایده گران نمی تواند بیش از یک پیشنهاد را برای یک موضوع عرضه شده تسلیم نماید.
تبصره: در صورتی که بیش از یک موضوع عرضه شود، مزایده گران می بایست برای هر موضوع، به صورت جداگانه پیشنهادات خود را با رعایت ماده (13) این شیوهنامه در موعد مقرر به مزایده گزار تحویل نمایند.
ماده16- مزایده گزار موظف است در مهلت مقرر همه پیشنهادهای ارائه شده مزایده گران را پس از دریافت، ثبت و تا جلسه بازگشایی، از پاکت ها صیانت نماید.
ماده 17- زمان تحویل، اصلاح، جایگزینی و یا پس گرفتن پیشنهاد بهصورت قابل گواهی حداکثر تا پایان مهلت تسلیم پاکتها میباشد.
گشایش پاکت ها:
ماده 18- پاکتهای مزایده گران در زمان و مکان مقرر گشوده می شود.
ماده 19- مراحل گشایش پاکت ها به شرح زیر است:
الف: در مزایده های یک مرحله ای:
ب- در مزایده های دو مرحله ای:
تبصره- سپرده شرکت در مزایده نفر دوم مزایده تا زمان امضای قرارداد واگذاری از سوی برنده اول مزایده نزد سازمان باقی مانده و سپرده سایر شرکتکنندگان مسترد میگردد. در صورت ضرورت رجوع به نفرات سوم و یا بعدی، ابلاغ به برنده مزایده منوط به تأمین مجدد سپرده شرکت در مزایده میباشد. 5
ماده 20- در مزایده دو مرحله ای، زمان و مکان تشکیل جلسه گشایش پاکت های قیمت (پاکت ج) در جلسه گشایش (پاکت های الف و ب) اعلام خواهد شد.
ماده21- سازمان نسبت به پیشنهادات فاقد امضاء، مبهم، مشروط، مخدوش ، بدون سپرده، سایر تضامین فاقد اعتبار از جمله ضمانتنامه بانکی6 و یا پیشنهاداتی که بعد از مهلت مقرر به واحد مربوط در سازمان تسلیم شده باشند تکلیفی نخواهد داشت.
بررسی تأیید صلاحیت فنی و مالی مزایده گران (شرایط اختصاصی):
ماده22- در مزایده دو مرحله ای پس از تأیید مزایده گران یا پیشنهادات واصله توسط کارگروه فنی، پاکت های قیمت مزایدهگران واجد شرایط در جلسه مرحله دوم مزایده گشوده می شود.
تعیین برنده مزایده (شرایط عمومی):
ماده 23- در کلیه مزایده ها اعم از یک مرحلهای و دو مرحلهای اعلام برنده مشروط به رعایت موارد ذیل میباشد:
ماده 24- مزایدهگر، مشروط به اینکه شروط این شیوهنامه را دارا باشد و بالاترین پیشنهاد قیمت را نسبت به قیمت پایه تعیین شده ارائه نموده باشد به عنوان برنده مزایده اعلام خواهد شد.
ماده 25- مهلت واریز ثمن در معاملات نقدی و مهلت واریز حصه نقدی در معاملات اقساطی مدت 20 روز کاری از تاریخ اعلام برنده توسط سازمان خصوصیسازی است، مگر اینکه تصمیم خاصی براساس شرایط برگزاری مزایده توسط سازمان فوق پیشبینی شده باشد.
پرداخت ثمن و تمدید مهلت واریز حصه نقدی:
ماده26- برنده مزایده مکلف است در مهلت مقرر در آگهی عرضه نسبت به پرداخت ثمن یا حصه نقدی معامله اقدام نماید.
تبصره 1: در صورتی که پرداخت تمام یا قسمتی از بخش نقدی معامله توسط خریدار یا خریداران، بنا به دلایل موجه مورد تایید سازمان بعد از مهلت تعیین شده حسب مورد به موجب مقررات بورس و یا قانون برگزاری مناقصات و آییننامه معاملات دولتی صورت پذیرد، سود فروش اقساطی برای مدت مازاد فوق محاسبه و از خریدار دریافت می شود مگر آنکه هیات واگذاری با عدم احتساب سود فروش اقساطی یاد شده موافقت نماید.
تبصره 2: موافقت با درخواست برنده مزایده مبنی بر تمدید مهلت واریز حصه نقد معامله پس از نوبت اول، منوط به تسلیم ضمانتنامه بانکی به مبلغ سپرده شرکت در مزایده و همچنین ارائه تعهدنامهای مبنی بر موافقت با ضبط ضمانتنامه مذکور به نفع سازمان میباشد. ضمناً سپرده شرکت در مزایده نفر دوم نیز همزمان با اخذ ضمانتنامه فوق قابل استرداد میباشد. 7 در صورت عدم ایفای تعهدات نفر اول و ضبط سپرده وی چنانچه رجوع به نفر دوم با واریز مجدد سپرده شرکت در مزایده از سوی وی محقق شود، عودت ضمانتنامهی ارائه شده نفر اول بابت تمدید مهلت، بلامانع است. 8
تبصره 3: درصورتیکه برنده مزایده در زمره خـریداران بخش خصوصی واقـعی موضـوع «شیوهنامه تشویق بخشهای خصوصی و تعاونی بهمنظور جلب مشارکت در واگذاریها» باشد، نرخ سود فروش اقساطی همان نرخ سود فروش اقساطی قابل محاسبه برای بخش غیرنقدی معامله میباشد. 9
ماده27- انواع ضمانت های معتبر قابل ارائه از سوی برنده مزایده در معاملات اقساطی به شرح ماده (5) آیین نامه اجرایی «نظام اقساطی واگذاری و نحوه دریافت بهای حقوق قابل واگذاری» می باشد.
ماده28- در مواردی که بر مبنای ماده (2) آیین نامه اجرایی «نظام اقساطی واگذاری و نحوه دریافت بهای حقوق قابل واگذاری»، واگذاری به صورت نقد و اقساط صورت می پذیرد، برنده مزایده موظف است علاوه بر ارائه تضامین موضوع بند فوق، نسبت به توثیق و ترهین مورد معامله به نحو مقتضی و ارائه وکالتنامه رسمی بلاعزل به مدت 30 سال (مبنی بر اعطای اختیار تملیک یا انتقال مورد معامله در صورت استنکاف از ایفای تعهدات قراردادی) و همچنین ارائه اسناد پرداخت به تعداد و سررسید اقساط معامله اقدام نماید.
شرایط لغو یا تجدید مزایده:
ماده29- شرایط لغو یا تجدید مزایده به شرح زیر می باشد:
ماده 30- سازمان مجاز است در عرضه سهام یا اموال توثیقی و رهنی از جانب خریدار، تمام یا بخشی از این دستور العمل را اجرا نماید.