سـرمایـه گـذاری برای تـولید
پنجشنبه - 19 تیر 1404
EN

 

"پاسخ به سوالات متداول"

 

(حوزه سهام عدالت)

  • برای اطلاع از وضعیت سهامداری و ارزش سهام خود چه باید کرد؟

فقط افرادی که در فاصله سال های 1385 تا 1394 ثبت نام قطعی شده اند و نامشان در بانک اطلاعاتی مشمولان در سامانه سهام عدالت سازمان خصوصی سازی موجود است سهامدار نهایی سهام عدالت شناخته می شوند. مبلغ سهامداری هر فرد مشخص و غیر قابل تغییر است.  برای اطلاع از سهامدار بودن و مبلغ سهام خود به نشانی اینترنتی www.samanese.ir مراجعه نموده و مراحل ورود به سامانه و اخذ اطلاعات را دنبال کنید. در غیر اینصورت امکان ثبت نام جدید ممکن نیست.

 

 

  • در صورت انتخاب روش مستقیم برای اطلاع از وضعیت سهام عدالت خود چه باید کرد؟

سهامداران مستقیم سهام عدالت برای اطلاع از تعداد و ارزش روز دارایی خود میباید به سامانه www.sejam.ir پنل سهام عدالت مراجعه نمایید.

 

 

  • در صورت انتخاب روش غیر مستقیم برای اطلاع از وضعیت سهام عدالت خود چه باید کرد؟

با توجه به اینکه تمامی اطلاعات مربوط به سهام و سهامداران هر استان در اختیار شرکت سرمایه گذاری همان استان قرار گرفته است و شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده اند . نحوه اطلاع رسانی سهامداران ازتعداد سهام متعلق به آنها به محض اتمام کلیه فرآیند ساماندهی شرکت های سرمایه گذاری استانی و قبل از شروع معاملات، مشخص و اعلام خواهد شد.

 

 

  • در صورت انتخاب روش مستقیم برای اطلاع از واریز سود سالیانه چه باد کرد؟

نظر به اینکه نحوه واریز سود سهام شرکت های سرمایه پذیر سهام عدالت مربوط به عملکرد سال 1398 به بعد در دست بررسی می باشند. جهت اطلاع از آخرین اقدامات بعمل آمده به سایت www.sejam.ir  مراجعه نمایید.

 

 

  • در صورت انتخاب روش غیر مستقیم برای اطلاع از واریز سود سالیانه چه باد کرد؟

سود سهام شرکت های سرمایه پذیر سهام عدالت مربوط به عملکرد سال 1398 به بعد به حساب شرکت های سرمایه گذاری استانی واریز خواهد شد.

 

 

  • در صورت انتخاب روش مستقیم آیا امکان فروش سهام عدالت میباشد؟

فروش سهام عدالت از دو طریق امکانپذیر می باشد.

روش اول :  دستور فروش حداکثر  60% سهام عدالت خود را به یکی از بانکهای عامل اعلام نموده و وجوه حاصل از فروش را از طریق همان بانک دریافت نمایید.

روش دوم : اگر در سایت سجام ثبت نام و احراز هویت شده اید از طریق یکی از کارگزاری های بورس اوراق بهادار می توانید حداکثر برای 60% از پرتفوی سهام عدالت خود دستور فروش صادر نمایید و کارگزاری نیز موظف است وجوه حاصل از وجوه را به شماره حساب نزد کارگزاری واریز نماید.

 

 

  • در صورت انتخاب روش غیر مستقیم آیا امکان فروش سهام عدالت میباشد؟

پس از ساماندهی اطلاعات سهامداران سهام عدالت در شرکت های سرمایه گذاری استانی و مشخص شدن میزان سهام متعلق به هر سهامدار ، سهامداران می توانند ازطریق بورس اوراق بهادار اقدام به فروش سهام خود نمایند.

 

 

  • در صورت انتخاب روش مستقیم برای اطلاع از صورت حساب متوفیان وتعیین تکلیف سهام عدالت آنها چه باد کرد؟

با توجه به انتقال اطلاعات تمامی سهامدران سهام عدالت به شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، در حال حاضر نحوه انتقال سهام متوفیان به وراث آنان در دست بررسی می باشد و به محض مشخص شدن نحوه انتقال سهام به وراث از طریق سایت www.sejam.ir اطلاع رسانی خواهد شد.

 

 

  • در صورت انتخاب روش غیر مستقیم برای اطلاع از صورت حساب متوفیان وتعیین تکلیف سهام عدالت آنها چه باد کرد؟

با توجه به انتقال اطلاعات تمامی سهامدران سهام عدالت به شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، در حال حاضر نحوه انتقال سهام متوفیان به وراث آنان در دست بررسی می باشد و به محض مشخص شدن نحوه انتقال سهام به وراث از طریق سایت www.sejam.ir اطلاع رسانی خواهد شد.

 

 

  • در صورت انتخاب روش مستقیم برای اطلاع از وضعیت حساب شبای بانکی و شماره تلفن همراه چه باد کرد؟

جهت اطلاع از شماره شبای بانکی خود و یا تغییر آن می توانید به سایت www.sejam  پنل سهام عدالت مراجعه نموده و وارد حساب کاربری خود شوید. در پنل مذکور امکان ویرایش شماره تلفن همراه و شماره شبای بانکی برای مشمولین فعال می باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه می توانید با شماره تلفن 1569 تماس حاصل فرمایید.

 

 

  • در صورت انتخاب روش غیر مستقیم برای اطلاع از وضعیت حساب شبای بانکی و شماره تلفن همراه چه باد کرد؟

در حال حاضر امکان ثبت و ویرایش شماره حساب شبای بانکی برای سهامدارانی که  روش غیر مستقیم را انتخاب نموده اند وجود ندارد. در صورت ایجاد امکان ویرایش و ثبت شماره حساب شبای بانکی مراتب به نحو مقتضی اطلاع رسانی خواهد شد.

 


 

(حوزه بازاریابی و واگذاری بنگاه ها)

 

  • بنگاه‌­ها و شرکت­‌های مشمول واگذاری چگونه و با چه شرایطی واگذار می‌شود؟

عرضه بنگاه ها و سهام شرکت­‌های مشمول واگذاری پس از طی مراحل آماده‌­سازی و قیمت‌گذاری، به هیئت واگذاری پیشنهاد می­شود. قیمت پایه، میزان سهام قابل واگذاری، شرایط پرداخت بهای معامله (شامل میزان بخش نقد و اقساط، مدت اقساط، سود فروش اقساطی)، روش واگذاری(شامل موارد بورس، فرابورس، مزایده، مذاکره  و ...) و سایر شرایط اختصاصی هر بنگاه توسط سازمان خصوصی­ سازی و یا شرکت مادرتخصصی(حسب مورد) پیشنهاد و پس از تصویب هیئت واگذاری جهت اجرا به سازمان ابلاغ می­‌شود.

 

  • چگونه میتوان از فهرست شرکت‌های مشمول واگذاری مطلع شد؟

بنگاه‌ها و شرکت­‌های دولتی و نیز سهام متعلق به دولت در سایر شرکت­‌ها پس از اعلام و اظهار شرکت مادرتخصصی مربوطه با تصویب هیئت واگذاری در فهرست موارد مشمول واگذاری قرار می­گیرند. فهرست مذکور برای اطلاع عموم در صفحه اصلی سایت سازمان خصوصی سازی با عنوان «فهرست و اطلاعات بنگاه‌های قابل واگذاری» درج می‌شود که حاوی اطلاعاتی از قبیل نام شرکت/بنگاه/دارایی، نام شرکت مادرتخصصی، درصد سهام قابل واگذاری، موضوع فعالیت، استان و شهر محل فعالیت بنگاه مربوطه به همراه اطلاعات مالی شامل اساسنامه و صورت‌های مالی برخی از بنگاه‌ها می‌باشد.

 

  • بنگاهها و شرکت­‌های مشمول واگذاری  با چه روشی واگذار می‌شوند؟

به موجب قوانین و مقررات مربوطه از جمله ماده (20) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل (44) قانون اساسی سهام شرکت‌های قابل واگذاری از حیث بازار به سه روش زیر عرضه می­‌شوند:

الف) بورس و فرابورس

ب) مزایده عمومی

ج) مذاکره عمومی

علاوه بر این سهام قابل واگذاری از حیث میزان و حجم به روش­‌های زیر عرضه می­‌شوند:

الف) عرضه بلوکی(عمده) شامل:  عمده غیرمدیریتی عمده مدیریتی عمده کنترلی

ب) عرضه خرد شامل : عرضه اولیه تدریجی ترجیحی ثبت سفارش

لازم به توضیح است واگذاری سهام متعلق به دولت به طور غیرمستقیم به مردم و در قالب صندوق­‌های سرمایه‌­گذاری قابل معامله(ETF) به عنوان یکی از موارد عرضه عمده مورد استفاده قرار می­‌گیرد.

 

 

  • آیا برای حمایت از نیروی انسانی بنگاه‌های قابل واگذاری، تدابیری در نظر گرفته می­‌شود؟

به منظور حمایت از نیروی انسانی( موضوع ماده 16 قانون اجرای سیاست‌های اصل(44)، حفظ سطح اشتغال و استمرار تولید در بنگاه‌های مشمول واگذاری، اقدامات زیر در قانون و مقررات پیش­بینی شده است:

الف) بیمه بیکاری کارکنان هر شرکت پیش از واگذاری

ب) بازنشستگی پیش از موعد

ج) بازخرید توافقی کارکنان

د) درج تعداد کارکنان هر شرکت در قراداد واگذاری و قید شرط عدم کاهش تعداد کارکنان تا پنج سال

 

 

  • آیا دولت در واگذاری بنگاه­ها و شرکت‌های مشمول واگذاری، امتیازی برای بخش خصوصی یا تعاونی قائل شده است؟

امتیازات قابل ارائه در واگذاری­‌ها به خریداران بخش خصوصی و تعاونی شامل:

الف) افزایش سقف کل زمانی و مجموع تعداد اقساط برای خریداران بخش خصوصی تا میزان یک سوم و برای خریداران بخش تعاونی تا میزان دو پنجم جمع مدت و تعداد اقساط مصوب.

ب) بازپرداخت پلکانی اقساط با شیب «10%» رشد سالانه برای خریداران بخش­‌های خصوصی و تعاونی، به مأخذ «100» برای رقم میانه دوره اقساط.

ج) نرخ سود فروش اقساطی برای خریداران بخش‌های  تعاونی و خصوصی واقعی به ترتبب معادل 15 و 16 درصد و سایر خریداران معادل 18درصد.(برای سال 1399)

امتیاز ویژه بخش تعاونی:

بر اساس تبصره (4) ماده (20) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی در زمان عرضه سهام بنگاه‌هایی که با روش‌های مزایده و مذاکره واگذار می‌شوند، شرکت‌های تعاونی در شرایط یکسان در اولویت خرید قرار دارند.

 

 

  • چگونه در جریان واگذاری‌های انجام شده توسط سازمان خصوصی سازی قرار بگیریم؟

مطابق ماده (23) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی سازمان خصوصی سازی مکلف است پس از انجام هر معامله کنترلی و مدیریتی اطلاعات مربوط به واگذاری را از طریق انتشار اطلاعیه در روزنامه افشا کند.

از این رو پس از ابلاغ هر قرارداد واگذاری مواردی از قبیل نام بنگاه و خلاصه اطلاعات مالی و مدیریتی آن، خلاصه ای از معامله انجام شده شامل میزان سهام واگذار شده،  نام و نشانی خریدار، نام کارشناس رسمی‌دادگستری یا مؤسسات خدمات مالی که قیمت گذاری بنگاه را انجام داده‌اند؛ در یک روزنامه کثیرالانتشار منتشر می­‌شود. همین اطلاعیه در سایت اینترنتی سازمان (بخش اطلاعیه­‌های شفاف سازی بنگاه­‌های واگذار شده-  ماده 23) درج می­گردد.

 

 

  • اطلاعات مالی و فنی بنگاه های مشمول واگذاری چگونه در اختیار متقاضیان قرار می­گیرد؟

پس از انتشار آگهی عرضه، صورت‌های مالی و اساسنامه شرکت‌های مشمول واگذاری، در «فهرست و اطلاعات بنگاه‌‌های قابل واگذاری» مندرج در سایت، بارگذاری شده و قابل دریافت می‌باشد.

 

 

  • عرضه‌­های سازمان خصوصی­ سازی چگونه اطلاع‌­رسانی می‌­شود؟

آگهی عرضه عمومی بنگاه‌ها و شرکت‌های مشمول واگذاری حداقل در دو روزنامه کثیرالانتشار و در دو نوبت با فاصله حداکثر 10 روز منتشر می‌شود. همزمان با آن آگهی تکمیلی به همراه مستندات مربوطه، در بخش آگهی‌های شرکت‌ها و دارایی‌های در حال عرضه سایت سازمان درج می‌شود. علاوه بر آن به کلیه اشخاصی که به هر نحو از جمله درخواست کتبی و یا ثبت نام در سامانه مشتریان بالقوه(قابل دسترس از طریق سایت اینترنتی سازمان) تمایل خود را برای خرید یک بنگاه اعلام نموده باشند، در زمان عرضه، اطلاع­‌رسانی می‌­شود.

 

 

  • آیا امکان بازدید از شرکت­‌ها و بنگاه­‌های عرضه شده وجود دارد؟

به موجب مواد (7) و (8) «آئین‌نامه اجرایی نحوه طبقه‌بندی بنگاه‌ها، تایید صورت‌های مالی و بازاریابی بنگاه‌های مشمول واگذاری»، متقاضیان می‌توانند با ارائه درخواست بازدید از بنگاه مشمول واگذاری و ارائه تعهدنامه عدم افشای اطلاعات بنگاه، مجوز بازدید را از سازمان‌خصوصی سازی دریافت نمایند.

 

 

  • آیا امکان حضور پیشنهاد دهندگان در جلسه مزایده وجود دارد؟

بر اساس بند (5) ماده (8) «آئین‌نامه اجرایی نحوه طبقه‌بندی بنگاه‌ها، تایید صورت‌های مالی و بازاریابی بنگاه‌های مشمول واگذاری» حضور پیشنهاد دهندگان در جلسه مزایده با همراه داشتن فرم حضور در جلسه مزایده (مندرج در سایت سازمان در صفحه مربوط به آگهی بنگاه مربوطه) آزاد است.

 

 

  • آیا  منعی برای حضور خریداران قبلی، در عرضه‌های جدید سازمان خصوصی سازی وجود دارد ؟

خریداران قبلی سهام بلوکی اقساطی از سازمان خصوصی سازی که در اجرای قراردادهای منعقده، اقساط آنان معوق گردیده، تا تعیین تکلیف بدهی‌های قبلی، حق شرکت در مزایده و خرید مجدد سهام را نخواهند داشت. در غیر این صورت شرکت در عرضه‌ها بلامانع می‌باشد. همچنین خریدارانی که به موجب تصمیم هیئت واگذاری و به واسطه­‌ی عدم ایفای تعهدات مشمول اعمال تنبیه «ممنوعیت خرید سهام (رد اهلیت )» می­‌شوند، مجاز به خرید مجدد سهام نمی­‌باشند.

 

 

  • زمان عرضه سهام یا بنگاه قابل واگذاری چه مدت پس از انتشار آگهی می‌باشد؟ 

بر اساس ماده (6) آیین نامه اجرایی نحوه طبقه‌بندی بنگاه‌ها، تایید صورت‌های مالی و بازاریابی بنگاه‌های مشمول واگذاری، موضوع ماده (17) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل (44) قانون اساس، عرضه سهام حداقل بیست روز پس از انتشار اولین اگهی در روزنامه مجاز است. تاریخ عرضه در روش مزایده در آگهی عرضه اعلام می‌شود، لیکن در عرضه‌های بورسی و فرابورسی، تاریخ عرضه بر اساس قوانین بازار سرمایه طی انتشار اطلاعیه عرضه که در سایت شرکت بورس اوراق بهادار تهران و یا شرکت فرابورس ایران منتشر می­گردد، اعلام می‌شود.

 

 

 

تاریخ آخرین بروزرسانی: 1399/12/20 - 08:24:50
تنظیمات قالب