اساسنامه صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون
مصوبه شماره 18936 مورخ 1388/12/12
بسمه تعالی
"با صلوات بر محمد و آل محمد"
وزارت تعاون ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی
هیأت وزیران در جلسه مورخ 1388/11/04 بنا به پیشنهاد شماره 8188/1 مورخ 1388/02/20 وزارت تعاون و به استناد تبصره (1) بند « و» ماده (9) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی ـ مصوب 1387ـ اساسنامه صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون را به شرح زیر تصویب نمود:
اساسنامه صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون
فصل اول ـ کلیات
ماده1ـ صندوق ضمانت سرمایهگذاری تعاون که در این اساسنامه به اختصار « صندوق» نامیده میشود دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و طبق مقررات این اساسنامه فعالیت مینماید.
ماده2ـ صندوق با تابعیت ایرانی و برای مدت نامحدود تشکیل میگردد.
ماده3ـ حوزه علمیات صندوق سراسر کشور و مرکز اصلی آن در تهران است.
تبصره ـ صندوق میتواند مطابق ضوابطی که به تصویب مجمع عمومی میرسد، بخشی از فعالیتهای خود را با عقد قرارداد با سایر اشخاص حقوقی ذی صلاح از طریق نمایندگی در داخل و خارج کشور با رعایت مقررات مربوط برای مدت معین انجام دهد.(1)
ماده4ـ سرمایه موجود صندوق تعاون کشور به مبلغ یک هزار و دویست میلیارد ریال به عنوان سرمایه اولیه صندوق تعیین میشود و تمامی آن متعلق به دولت است.
تبصره ـ افزایش سرمایه صندوق پس از تأیید مجمع عمومی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
فصل دوم ـ موضوع فعالیت
ماده5 ـ موضوع فعالیت صندوق، کمک به توسعه بخش تعاونی از طریق انجام تضمینها و اقدامات زیر است:
الف ـ تضمین اعتبارات و سرمایهگذاریها، تعهدات، مطالبات و معاملات شرکتهای تعاونی.
ب ـ تضمین اصل و سود تسهیلات اعطایی بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری به شرکتهای تعاونی.
پ ـ جبران بخشی از خسارتهای ناشی از حوادث طبیعی و غیرمترقبه، نوسانات شدید بازار و بحرانهای اقتصادی داخلی و خارجی براساس دستورالعمل مصوب مجمع عمومی و در حدود اعتبارات مصوب.
ت - ارزیابی، رتبهبندی و تحلیل ریسک (خطر) ذی نفعان ضمانتنامهها و بیمهها و جلب همکاری شرکتها و مؤسسات بین المللی ارزیابی و رتبهبندی سرمایهگذاران، صادرکنندگان و خریداران.
ث - جلب همکاری بانکها، بیمهها و مؤسسات مالی و اعتباری داخلی و خارجی و همکاری متقابل در تحقق اهداف صندوق و سپردهگذاری نزد بانکها و قبول ضمانت اتکایی با اولویت بانک توسعه تعاون.
ج ـ همکاری و مشارکت متقابل با دستگاههای اجرایی در خصوص موضوع فعالیت صندوق.
چ ـ به کارگیری قابلیتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، تجارت الکترونیکی و نرمافزارهای تخصصی مدیریت منابع مالی و تحلیل ریسک (خطر) در راستای تحقق اهداف و موضوع فعالیت صندوق.
ح- وصول و نگهداری چهار درصد سود خالص موضوع بند(3) ماده(25) قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران- مصوب 1370- از طریق بانک توسعه تعاون به عنوان بانک عامل عهدهدار وظایف شعب صندوق تعاون (سابق) و پرداخت هزینههای آموزشی، تحقیقی و ترویج طبق برنامههای مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی(2).
تبصره – پوشش ریسک (خطر) سرمایهگذاریهاو معاملات و سایر فعالیتهای صندوق در صورت نیاز در چارچوب آییننامههایی خواهد بود که به پیشنهاد هیأت مدیره به تایید مجمع عمومی میرسد.
ماده6 ـ منابع مالی صندوق به شرح زیر است:
فصل سوم ـ ارکان صندوق
ماده7ـ صندوق دارای ارکان زیر است:
الف ـ مجمع عمومی
ب ـ هیأت مدیره
پ ـ مدیرعامل
ت ـ بازرس (حسابرس)
ماده8 ـ مجمع عمومی از اعضای زیر تشکیل میشود:
الف ـ وزیر تعاون (رییس مجمع)
ب ـ وزیر جهاد کشاورزی
پ ـ وزیر صنایع و معادن
ت ـ وزیر کار و امور اجتماعی
ث ـ وزیر امور اقتصادی و دارایی
ج ـ وزیر بازرگانی(3)
چ ـ معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور
ماده9ـ وظایف و اختیارات مجمع عمومی به شرح زیر تعیین میشود:
ماده10ـ صندوق توسط هیأت مدیرهای مرکب از پنج نفر که برای مدت دو سال به انتخاب و با حکم رییس مجمع عمومی منصوب میشوند، اداره میگردد. تجدید انتخاب اعضای هیأت مدیره بلامانع است و پس از انقضای مدت مأموریت آنان نیز مادام که مدیر یا مدیران جدید انتخاب یا معرفی نگردیدهاند، مدیران یاد شده همچنان عهدهدار مسئولیت خواهند بود.
تبصره - هیأت مدیره در اولین جلسه یک نفر را به عنوان رییس هیأت مدیره و یک نفر را به عنوان نایب رییس برای مدت دو سال از میان اعضا انتخاب مینماید. تغییر سمت اعضای هیأت مدیره موکول به تصویب هیأت مدیره خواهند بود.
ماده11- جلسات هیأت مدیره بر حسب دعوت رییس هیأت مدیره حداقل ماهی دو بار تشکیل و با حضور حداقل سه نفر از اعضا رسمیت مییابد. تصمیمات هیأت مدیره حداقل با سه رأی موافق معتبر است.
ماده12ـ وظایف و اختیارات هیأت مدیره به شرح زیر تعیین میشود:
تبصره ـ هیأت مدیره میتواند ایفای وظایف و اختیارات خود را با تعیین موارد به مدیرعامل تفویض نماید.
ماده13ـ مدیرعامل صندوق به پیشنهاد هیأت مدیره و تصویب مجمع عمومی از میان اعضای هیأت مدیره و یا خارج از آن برای مدت دو سال انتخاب و با حکم رییس مجمع عمومی منصوب میگردد و تجدید انتخاب وی بلامانع است.
ماده14ـ وظایف و اختیارات مدیرعامل به شرح زیر است:
تبصره 1 ـ چکها و اسناد و اوراق مالی و اعتباری و معاملاتی و تجاری و اسناد تعهدآور با امضای ثابت مدیرعامل و امضای متغیر رییس هیأت مدیره یا یکی دیگر از اعضای هیأت مدیره به تعیین وی معتبر خواهد بود و سایر اسناد و مکاتبات با امضای مدیرعامل مجری است و در صورت لزوم مدیرعامل میتواند حق امضای خود را در این موارد با مسئولیت خود به هر یک از مسئولان و یا کارکنان صندوق واگذار نماید.
تبصره 2- استفاده از حسابهای بانکی موضوع ماده (76) قانون محاسبات عمومی کشور با امضای ثابت مدیرعامل و امضای متغیر رییس هیأت مدیره یا یکی دیگر از اعضای هیأت مدیره به تعیین وی و امضای ذی حساب شرکت یا مقام مجاز از طرف او صورت خواهد گرفت.(4)
ماده15- بازرس (حسابرس) صندوق، سازمان حسابرسی میباشد که موظف است طبق مقررات مربوط اعمال نظارت نموده و به حسابها و ترازنامه و حساب سود و زیان صندوق رسیدگی و گزارشهای لازم را تهیه و به مجمع عمومی ارایه کند و همچنین وظایف و اختیاراتی را که به موجب قانون تجارت بر عهده بازرس است، انجام دهد. بازرس مکلف است گزارش خود را درخصوص حسابهای سالانه و ترازنامه صندوق ظرف مهلت سه ماه از پایان سال مالی صندوق به مجمع عمومی تسلیم نماید. بازرس با اطلاع مدیرعامل و بدون دخالت در عملیات اجرایی حق مراجعه به اسناد و مدارک صندوق را دارد.
ماده16- سال مالی صندوق از اول فروردین ماه هر سال شروع و در پایان اسفندماه همان سال پایان مییابد، به استثنای سال اول تأسیس که از تاریخ تشکیل تا آخر اسفندماه همان سال خواهد بود.
ماده17ـ ترازنامه حساب سود و زیان و سایر صورتهای مالی صندوق باید ظرف دو ماه پس از سال مالی توسط هیأت مدیره به بازرس صندوق تسلیم شود.
ماده18- ده درصد سود ویژه سالانه صندوق که پس از کسر تمامی هزینه ها، ذخایر فنی، اندوخته قانونی و کسور قانونی محاسبه میشود، به حسابهای خزانهداری کل واریز میشود.(5)
ماده19- نیروی انسانی موردنیاز صندوق با تصویب مجمع عمومی در قالب صورتجلسه کارگروه موضوع تبصره (1) بند « و» ماده (9) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی - مصوب1387- از محل بخشی از نیروی انسانی موجود صندوق تعاون کشور تأمین میشود. تأمین نیازهای آتی صندوق براساس آییننامههای اداری و استخدامی صندوق خواهد بود.
ماده20ـ ایـن اساسنـامه جایگزین اساسـنامه صنـدوق تعاون ـ مصوب1368ـ موضوع تصویب نامه شماره 132004/ت1089 مورخ 1368/12/23 و اصلاحات بعدی آن میشود.
این اساسنامه به موجب نامه شماره88/30/37251مورخ 1388/11/10 شورای نگهبان به تأیید شورای یادشده رسیده است.
محمدرضا رحیمی
معاون اول رییس جمهور
[1]. اصلاحی به موجب تصویبنامه شماره 7561/ت45517هـ مورخ 1390/01/17 هیأت وزیران
2 . الحاق به موجب تصویبنامه شماره 149629/ت48365هـ مورخ 1391/07/29 هیأت وزیران
3. اصلاح به موجب تصویبنامه شماره 7561/ت45517هـ مورخ 1390/01/17 هیأت وزیران
4. اصلاح به موجب تصویبنامه شماره 7561/ت45517هـ مورخ 1390/01/17 هیأت وزیران
5. اصلاح به موجب تصویبنامه شماره 7561/ت45517هـ مورخ 1390/01/17 هیأت وزیران و اصلاح به موجب ابلاغیه شماره 91698/45517 مورخ 1390/05/03 دفتر هیأت دولت