پاسخ مطلب مندرج در خبرگزاری دانشجو
نتایج مثبت حاصل از خصوصی سازی دیده شود
پاسخ به مطلب منتشر شده در تاریخ 19 آبان 1399
1-هدف سازمان خصوصی سازی از ارزيابی عملكرد شركتهای واگذار شده به بخش غيردولتی كه هر ساله با استفاده از مدلهای متعارف علمی و غالباً از طريق برونسپاری اقدام به آن نموده، آن است كه بتواند نقاط مثبت اجرای اين برنامه را تقويت و عارضهها و نكات منفی را به حداقل رساند و براي شفافسازی اين امر نيز نتايج تمامی ارزيابیهای انجام شده را از طريق سايت اينترنتی سازمان به اطلاع عموم رسانده است؛ و عجيب است در حاليكه خبرگزاری ياد شده از همين گزارشات موجود بر روی سايت سازمان و نتايج آنها (البته به شكل نادرست) استفاده نموده است؛ عباراتی همچون « گویا خصوصی سازی ماموریت دارد تا به اقتصاد ملی ضربه زده» و يا « فرار از مسئولیت و پاسخگویی و عدم شفافیت» را در قبال برنامه خصوصی سازی بكار گرفته است.
2- هر دو گزارش ارزيابی عملكردی كه در خبر مذكور به آنها اشاره شده در سال 1396 انجام شده اند، که به دليل تعداد زياد شركتها، بين دو مركز تقسيم شدهاند. بنابراين هرگونه تحليل ميبايست بر مبنای مجموع شركتهای مورد اشاره در هر دو گزارش، صورت پذيرد؛ و نه صرفاً يكي از گزارشات. ضمناً در مقابل هر ميزان كاهش در نتيجه يك شاخص، شركتهايي با روند مثبت شاخص، وجود دارد. به عنوان مثال وقتی گفته ميشود 23% شركتهای ارزيابی شده كاهش امتياز در شاخص بهرهوری داشتهاند؛ نقطه مقابل آن 77% شركتها هستند كه امتياز شاخص بهرهوری آنها افزايش يافته و يا حداقل كاهش نيافته است. حال آنكه در خبر منتشر شده فقط درصدهای منفی مورد اشاره قرار گرفته است. برخی از نتايج حاصل از جمعبندی هر دو گزارش كه آن هم در سايت سازمان خصوصي سازی منتشر شده است، به شرح زير، تأييد كننده اين امر است:
* 55 درصد شركتهای مورد بررسي رشد امتياز معيار«سودآوری» را تجربه نموده و امتياز كل شركتها در اين معيار بعد از واگذاری 12 درصد افزايش داشته است.
* 50 درصد شرکتها از نظر امتیاز معیار «تسهیلات» رشد داشتهاند.
* 55 درصد شرکتها در سالهاي بعد از واگذاری در امتياز معيار «بهرهوری» رشد مثبت داشتهاند و امتياز تمامی شركتهای مورد بررسي در اين معيار 8 درصد رشد داشته است.
* امتياز معيار «سرمايه» 52 درصد شركتها افزايش يافته است.
* 53 درصد شركتهای مورد بررسی در امتياز معيار «توسعه فعاليت» ارتقاء وضعيت داشتهاند و امتياز اين معيار براي همه شركتهای مورد بررسی 4 درصد رشد كرده است.
* امتياز شاخص «بهرهوری كل» 60 درصد از شركتهای مورد ارزيابي افزايش داشته است. همچنين در مجموع امتيازات اين شاخص برای شركتها، 15 درصد افزايش مشاهده میشود.
* 64 درصد شركتها توانستهاند شاخص «فروش كل» خود را افزايش دهند و در 4 درصد از شركتها كاهشی در اين شاخص ملاحظه نمی شود. مجموع امتياز اين شاخص پس از واگذاری براي شركتها، شاهد رشد 26 درصدي بوده است.
* امتياز شاخص «سهم هزينه مالی» از بدهي در 57 درصد شركتها افزايش داشته و يا كاهش نيافته است.
* 61 درصد از شركتها از لحاظ امتياز شاخص «سهم تسهيلات از بدهی» رشد داشته و يا تغييری از اين لحاظ نسبت به قبل از واگذاری نداشتهاند.
* امتياز شاخص «جذب تسهيلات جديد» در 64 درصد از شركتها بهبود يافته و يا كاهش نداشته است.
* امتياز شاخص «سرمايه» 86 درصد از شركتها بعد از واگذاری افزايش يافته و يا كاهش نيافته است. همچنين مجموع امتياز اين شاخص برای شركتهای مورد بررسی 37 درصد رشد را نشان میدهد.
* 53 درصد از شركتها از لحاظ شاخص «بدهی بلندمدت به حقوق صاحبان سهام» رشد امتياز داشتهاند.
* 58 درصد از شرکتها امتياز شاخص «بهرهوری انرژی» خود را بهبود داده و 5 درصد تغييری در اين شاخص نداشتهاند.
* امتياز شاخص «ارزش صادرات» در 91 درصد از شركتها افزايش يافته و يا حداقل كاهش نداشته است. همچنين مجموع امتياز اين شاخص در شركتهای مورد بررسی 79 درصد افزايش داشته است.
* 57 درصد از شركتها، امتياز شاخص«بهرهوری سرمايه» خود را بهبود دادهاند و مجموع امتياز شركتها در اين شاخص، پس از واگذاری، 17 درصد رشد داشته است.
* امتياز شاخص «هزينه بازاريابی و تبليغات» در 75 درصد از شركتها بعد از واگذاری افزايش يافته و يا كاهش نيافته است.
* امتياز شاخص «بهرهوری نيروی كار» در 54 درصد از شركتها رشد مثبت داشته است. همچنين مجموع امتياز اين شاخص برای كل شركتها پس از واگذاری شاهد رشد 6 درصدي بوده است.
* 59 درصد از شركتها بعد از واگذاری امتياز «كارايی سود» خود را افزايش دادهاند و مجموع امتياز اين شركتها در شاخص مذكور، 15 درصد رشد داشته است.
* امتياز شاخص «افزايش سرمايه از محل آورده نقدی» در 53 درصد از شركتها افزايش داشته و يا كاهش نداشته است.
* امتياز شاخص «سود خالص» 58 درصد شركتها پس از خصوصیسازی رشد داشته است و رشد 22 درصدی در امتيازات اين شاخص برای كليه شركتهای مورد ارزيابي قابل مشاهده است.
* امتياز شاخص «بازده داراييهای» 54 درصد شركتها رشد يافته است. رشد بازده دارايیها ناشی از فروش دارايي غير مولد و استفاده بهينه از دارايیهای موجود شركتها بوده است كه منجر به افزايش 10 درصدی در مجموع امتيازات اين شاخص شده است.
* 59 درصد از شرکتها با اعمال سياستهای مديريتی امتياز شاخص«بازده حقوق صاحبان سهام» خود را افزايش دادهاند. در 2 درصد از شركتها اين بازده نسبت به قبل از واگذاری كاهش نداشته است. همچنين مجموع امتيازات اين شاخص برای كل شركتها پس از واگذاری 12 درصد رشد داشته است.
* امتياز شاخص«حاشيه سود خالص» در 51 درصد شركتها افزايش داشته و 1 درصد از شركتها تغييری از اين لحاظ نداشتهاند. همچنين رشد 4 درصدی امتياز اين شاخص براي شركتهای مورد بررسی قابل مشاهده است.
* امتیاز شاخص «ارزش كل دارايیها» در 66 درصد شرکتها افزایش و در 2 درصد شرکتها تغییر نداشته است. 51 درصد افزايش در امتياز ارزش كل دارايیها برای شركتهای مورد بررسی قابل تأمل است.
* امتياز شاخص «ماليات پرداختی» در 61 درصد از شركتها افزايش داشته و يا كاهش نيافته است.
* 87 درصد از شركتها امتياز شاخص «هزينه تحقيق و توسعه» خود را افزايش دادهاند و يا حداقل كاهشی در اين هزينه ندادهاند.
نظر دهید