سـرمایـه گـذاری برای تـولید
شنبه - 21 تیر 1404
EN

مجلس شورای اسلامی - وزارت دادگستری – وزارت امور اقتصادی و دارايی – معاونت برنامه ريزی و نظارت راهبردی رياست جمهوری- اتاق مرکزی تعاون جمهوری اسلامی ايران– اتـاق بازرگانی و صنايع و معادن ايران – شورای رقابت – وزارت نفت

« تصويب‌نامه هيئت واگذاری »


دويست و چهل و پنجمين جلسه هيئت واگذاري رأس ساعت 10:30صبح روز شنبه مورخ 11/09/1391 در محل سالن جهاد اقتصادي وزارت امور اقتصادی و دارایی با موضوع بررسي مشكلات موجود در فرآيند واگذاري هلدينگ پتروشيمي تشكيل شد .

مقدمه :
پيرو جلسات متعدد برگزار شده در هيئت واگذاري درخصوص واگذاري سهام شركت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ) و متعاقب آن نامه شماره 204/91/10 مورخ 21/4/1391 رئيس شوراي رقابت و نامه شماره 196436/121 مورخ 23/7/1391 رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص تعیین تکلیف واگذاری سهام شرکت مذکور و طرح موارد فوق در جلسه مورخ 29/7/1391 هیئت واگذاری مقرر شد سازمان خصوصي سازي نسبت به بررسي مجدد موضوع اقدام و نتيجه را به هيئت واگذاري ارائه نمايد. لذا در این جلسه دو رويكرد كلي مبني بر خروج و يا ماندگاري دو شركت پتروشیمي فجر و مبين در هلدينگ مورد بحث و بررسی قرار گرفت كه دلايل مخالفين و موافقين با خروج دو شركت ياد شده از هلدينگ به شرح ذيل مي باشد :

الف) دلایل مخالفين خروج شركتهاي پتروشيمي فجر و مبين از هلدينگ :
1- مصـرف كننده عمـده محصولات و تـوليدات شـركتهاي پتروشيمي فجر و مبين، شركتهـاي زيرمجموعه هلدينگ پتروشيمي خليج فارس مي باشند كه اين ميزان مطابق طراحي و در عمل بيش از 50 درصد ظرفيت توليد دو شركت مذكور مي باشد. باتوجه به اينكه حفظ اصل تداوم توليد در صنعت پتروشيمي منوط به در اختيار داشتن منابع يوتيليتي مطمئن و پايدار مي باشد بنابراين خروج دو شركت مزبور، اصل تداوم توليد در شركتهاي زيرمجموعه هلدينگ را با ابهام مواجه خواهد نمود و موجب از هم گسستگي شركتهاي زيرمجموعه هلدينگ درتأمين سرويسهاي جانبي (برق، آب، بخار، هواي صنعتي و ...) خواهد شد. در نتيجه باعث كاهش اقبال جهت خريد سهام شركت هلدينگ پتروشيمي خواهد گرديد .
2- باتوجه به اينكه خطوط انتقال محصولات و توليدات دو شركت پتروشيمي فجر و مبين به گونه اي طراحی شده است كه داراي يك هدف مشترك براي تأمين يوتيليتي به شركتهاي ديگر مي باشد بنابراين جداسازي اين خطوط مستلزم سرمايه گذاري عظيم و تغيير زيرساختهاي موجود مي باشد كه باعث وقفه زماني، تحميل هزينه و كاهش ظرفيت توليد خواهد بود و عملاً به لحاظ اقتصادي مقرون به صرفه نخواهد بود.
3- يكي از مهمترين اهداف ايجاد شركت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ) و واگذاري مجموعه اي از شركتهاي پتروشيمي بصورت هلدينگ، حفظ و ارتقاء توسعه پايدار صنعت پتروشيمي و زنجيره تأمين مي باشد. با خروج دو شركت پتروشيمي فجر و مبين بعنوان تأمين كننده هاي يوتيليتي براي شركتهاي زيرمجموعه هلدينگ، امكان رشد متوازن، همه جانبه و پايدار را از بين خواهد برد .
4- در صورت خروج دو شركت پتروشيمي فجر و مبين از هلدينگ و واگذاري آنها بصورت مستقل، شركتهاي ديگر (رقيب) استفاده كننده از يوتيليتي وارد رقابت در خريد سهام دو شركت ياد شده خواهند شد و با خريد سهام آنها، شرايط انحصار را براي عرضه محصولات يوتيليتي ايجاد مي كنند.
5- توليدات شركتهاي پتروشيمي فجر و مبين شامل برق، بخار، آب، هواي صنعتي و ... مي باشد باتوجه به اينكه تأمين هر يك از سرويسهاي ياد شده براي هريك از مجتمع هاي پتروشيمي از طريق ادارات آب، برق و گاز قابل تأمين بوده و يا با سرمايه گذاري اندكي در مقايسه با سرمايه گذاري هر يك از شركتها، تأمين بخار، هواي صنعتي و شيرين سازي آب دريا امكان پذير خواهد بود بنابراين هيچگونه انحصاري در تأمين توليدات مذكور وجود نخواهد داشت بطوريكه بسياري از مجتمع هاي خارج از مناطق ماهشهر و عسلويه مانند پتروشيمي اراك، كرمانشاه، تبريز، خراسان، ... و همچنين تعدادي از مجتمع ها مانند كاويان، رازي، فارابي و... كه در ماهشهر قرار دارند داراي واحدهاي تأمين سرويسهاي جانبي مستقل مي باشند .
6- در صورت خروج دو شركت پتروشيمي فجر و مبين از هلدينگ و واگذاري آنها بصورت مستقل، ضمن آنكه يكپارچگي در مديريت فني، توليد، توزيع و هماهنگي بين شركتهاي پتروشيمي زيرمجموعه هلدينگ از بين خواهد رفت موجب از هم گسيختگي زنجيره ارزش توليد مجتمع ها، هدر رفتن منابع انرژي، تلاش براي سرمايه گذاريهاي موازي و ايجاد ظرفيتهاي اضافي و در نهايت استهلاك منابع و افزايش قيمت تمام شده محصولات خواهد شد.
7- با توجه به اينكه دو شركت پتروشيمي فجر و مبين داراي بدهيهاي ارزي قابل توجهي مي باشند و از طرفي محصولات خود را بر مبناي واحد پولي ريال به فروش مي رسانند در صورت خروج دو شركت مذكور از هلدينگ، پرداخت بدهيهاي ارزي توسط شركتهاي ياد شده مشكل خواهد بود. ليكن در صورت واگـذاري همراه بـا هلدينگ، مي تواند از منابع ارزي ساير شركتهاي زيرمجموعه هلدينگ استفاده نمايد .
8- باتوجه به اينكه شركت پتروشيمي فجر با تعهد شركت ملي صنايع پتروشيمي در حال ايجاد فاز دوم جهت تأمين يوتيليتي به طرحهاي پتروشيمي مستقر در ماهشهر نظير پتروناد آسيا كيمياگران امروز، طرح PPH سلمان فارسي، صدرا شيمي خوزستان و ... مي باشد و از طرفي تمامي تعهدات شركت ملي صنايع پتروشيمي در شركتهاي زيرمجموعه هلدينگ به شركت صنايع پتروشيمي خليج فارس (هلدينگ) منتقل گرديده است بنابراين با خروج شركت پتروشيمي فجر از هلدينگ، اجراي فاز دوم و انجام تعهدات شركت هلدينگ پتروشيمي با مشكل مواجه خواهد شد .
9- در صورت خروج دو شركت پتروشيمي فجر و مبين از هلدينگ، ارزش دارائيها و سرمايه شركت هلدينگ كاهش خواهد يافت و باتوجه به اينكه دو شركت مذكور تأمين كننده يوتيليتي براي شركتهاي زيرمجموعه مي باشد باعث افـت ارزش مـادي و معنوي سهـام شركتهاي زيـرمجموعه هلدينگ و بالتبع آن سهام شركت هلدينگ پتروشيمي مي شود و موجب كاهش رغبت متقاضيان جهت خريد سهام هلدينگ خواهد بود .
10- در صورت خروج دو شركت پتروشيمي فجر و مبين از هلدينگ، دو شركت منفك شده مقدار قابل توجهي از ارزش خود كه بعلت وجود در هلدينگ بوده است را از دست داده و باتوجه به زيان انباشته و بدهيهاي ارزي موجود در دو شركت، واگذاري آنها را با مشكل مواجه خواهد نمود.
11- درصورت خروج دو شركت پتروشيمي فجر و مبين، فرآيند پذيرش در بورس با تركيب جديد (شامل 13 شركت)، ارائه مدارك و اطلاعات جديد به بورس و ساير فرآيندهاي لازم جهت عرضه و واگذاري سهام شركت هلدينگ با مدت زمان بيشتري نسبت به حالت فعلي (15 شركت) انجام خواهد گرفت.
12- باتوجه به شروط مندرج در مصوبات قبلی هيئت واگذاري كه مقرر شد در آگهي هاي عرضه و قرارداد واگذاري سهام شركت مذكور توسط سازمان خصوصي سازي لحاظ گردد نگرانيها و دغدغه هاي موجود درخصوص واگذاري دو شركت پتروشيمي فجر و مبين همراه هلدينگ را به حداقل مي رساند.
ب ) دلایل موافقين خروج دو شركت پتروشیمی فجر و مبین از هلدينگ :
1- تسهیل در تهيه دستورالعمل تعيين قيمت خدمات محصولات و یوتیلیتی ارائه شده توسط دو شركت پتروشیمی فجر و مبين و نظارت بر آنها توسط شورای رقابت.
2- جلوگیری از ادغام عمودی و امکان کنترل بیشتر فضای انحصار برای شورای رقابت.


جمعبندی و تصمیم نهائی هیئت واگذاری:
با توجه به مباحث مطرح شده، با عرضه سهام شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ) به همراه دو شرکت پتروشیمی فجر و مبین در داخل هلدینگ (15 شرکت بر اساس مصوبات قبلی هیئت واگذاری) موافقت شد و مقرر شد شروط واگذاری مندرج در مصوبات مورخ 23/2/1391، 3/4/ 1391 و 7/5/1391 هیئت واگذاری در آگهی عرضه و قرارداد واگذاری سهام شرکت مذکور لحاظ شود .
اين تصويبنامه در اجراي قسمت اخير ماده 39 قانون اجراي سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي ابـلاغ مي گردد./


سيّد شمس الدين حسيني
رونوشت :
1- دفتـر وزارتـي .
2- سـازمـان خصـوصي سـازي ( دبيرخانه هيئت واگذاري) .



 

تاریخ آخرین بروزرسانی: 1399/09/12 - 13:25:00
تنظیمات قالب