
اقتصاد گردان - هادي سلگي|
تلاش مجدد براي واگذاري سرخابي ها از ديگر محورهاي سخنان پوري حسيني بود.
روز گذشته ميرعلي اشرف عبدالله پوري حسيني، رييس سازمان خصوصي سازي اقدامات انجام شده آخرين تصميمات اتخاذ شده اين سازمان را با خبرنگاران رسانه ها در ميان گذاشت. در اين نشست در پاسخ به سوال خبرنگار «تعادل» در زمينه ميزان مطالبات معوق سازمان خصوصي سازي گفت: خوشبختانه مطالبات معوق آنچناني اي نسبت به سال هاي گذشته نداريم و سهم زيادي از كل مطالبات ما را دربرنمي گيرد.وي افزود: دو شركت مهندسي آب و خاك پارس و گروه فولاد تنها بدهكاران بزرگ بالاي 100 ميليارد توماني سازمان خصوصي سازي هستند كه بدهي آنها معوق مانده است.
پوري حسيني در جايي از سخنان خود راجع به موضوع مشكلات برخي از شركت هاي واگذار شده گفت و اعلام كرد: مشكلات اقتصادي كشور غيرقابل پيش بيني هستند و اگر شركتي در وضعيت نابسامان اقتصادي و تحريم دچار مشكل مي شود ارتباطي به ارزيابي هاي كارشناسي براي شناخت اهليت افراد خريدار ندارد. وي همچنين در پاسخ به سوال ديگري از خبرنگار تعادل در خصوص ميزان بهره وري شركت هاي واگذار شده، گفت: ارزيابي ها افزايش بهره وري بالاي 50 درصد شركت ها را نشان مي دهد.
شركت هاي غيرقابل واگذاري
پوري حسيني با بيان اينكه مطابق با مصوبات امسال هيأت واگذاري تعداد 631 بنگاه و شركت دولتي در فهرست واگذاري هاي سازمان خصوصي سازي آمده است، گفت: به نظر مي رسد برخي از اين دارايي ها از جمله صندوق هاي بيمه كشاورزي، قابل عرضه نبوده و يا در برخي دارايي ها از جمله شركت هاي آب و فاضلاب روستايي امكان واگذاري مالكيت وجود نداشته باشد و بايد تنها به واگذاري مديريت اين بنگاه ها اميدوار بود. در عين حال براي تعجيل در واگذاري هايي مثل نيروگاه هاي برق كه ماشين آلات آنها مبتني بر نوسان نرخ ارز است، تا زمان آرام شدن بازار تلاش مي شود تا با شيب كندي براي واگذاري اقدام شود.
وي افزود: از مجموع 631 بنگاه قابل واگذاري تاكنون 74 بنگاه عرضه و مي توان گفت حدود 45 درصد از واگذاري ها با موفقيت روبرو بوده است.
رييس سازمان خصوصي سازي تاكيد كرد: بزرگ ترين واگذاري صورت گرفته در سال جاري فروش شركت كشت و صنعت مغان با قيمت پايه 1761 ميليارد تومان بود كه به قيمت 1850 ميليارد تومان فروش رفت. در اين فرايند هيأت واگذاري چنانچه قيمت پايه يك دارايي گران تر تعيين شده باشد و خريداري هم نداشته باشد، با اصرار بر روي قيمت، فرايند واگذاري را متوقف نمي كند.
وي گفت: در همين راستا با تدابير هيأت واگذاري و ايجاد زمينه براي حضور عموم خريداران اقدام به خرد كردن دارايي هاي قابل واگذاري همچون شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي يا شركت توسعه اماكن ورزشي كرده است.پوري حسيني با بيان اينكه تا قبل از دولت يازدهم مشاركت عمومي براي واگذاري ها به كمتر از 18 درصد مي رسيد افزود: با احتساب سهام ترجيحي كاركنان بنگاه هاي قابل واگذاري در دولت يازدهم ميزان مشاركت عمومي براي واگذاري ها به 67 درصد و در دولت دوازدهم به صد در صد افزايش يافت.
ديگر با بورس كاري نداريم
به گفته پوري حسيني آنچه در فهرست واگذاري ها باقي مانده شامل شركت هاي غيربورسي و واگذاري سهام كنترلي شركت هاست كه در اين فرايند مشكلات زيادي براي قيمت گذاري و همچنين انتقال مالكيت وجود دارد. بر اين اساس 755 بنگاه يا سهام كنترلي از ابتداي آغاز كار سازمان خصوصي سازي وجود داشته كه از اين تعداد تنها 101 بنگاه معادل 13 درصد از كل شركت هاي موجود تا قبل از دولت يازدهم واگذار شده است كه در مجموع مي توان گفت از 1322 بنگاه قابل واگذاري تا امروز
34 درصد عرضه شده و در سهم هاي كنترلي نيز 13 درصد از اين تعداد فروش رفته است.
رييس سازمان خصوصي سازي افزود: در دولت يازدهم 230 شركت كنترلي و در مجموع طي 12 سال گذشته 101 شركت كنترلي واگذار شده كه حاكي از نزديك تر شدن سازمان خصوصي سازي به پايان عمر خود دارد.
وي همچنين در ارتباط با سهام عدالت با بيان اينكه از مجموع بيش از 49 ميليون نفر از مشمولان سهام عدالت تاكنون 7 ميليون نفر مشمول در قيد حيات اقدام به اعلام كد شباي حساب بانكي خود به سامانه سهام عدالت نكرده، گفت: انتظار مي رود با توجه به موضوع مالكيت ورقه و
آزادسازي آن بر اساس مصوبات سران سه قوه و همچنين مجلس شوراي اسلامي، مالكيت سهام اين دسته از مشمولان، تعيين تكليف شود.
معاون وزير اقتصاد در ادامه گفت: در عين حال انتظار مي رود با توجه به در اختيار بودن سود نقدي سال مالي 95 اين تعداد از مشمولان كه معادل 7 ميليون نفر از مشمولان مي شود مطابق با مجوز شوراي اصل 44 قانون اساسي و بنا بر نظر وزير اقتصاد در سپرده هاي بانكي و يا خريد واحدهاي سرمايه گذاري صندوق هاي سرمايه گذاري مشترك به كار گرفته شود. تا در مواعد تسويه حساب تعيين شده امكان نقد شدن آنها وجود داشته باشد.پوري حسيني با تاكيد بر اينكه آن دسته از مشمولاني كه تا پايان مهر امسال كد شباي خود را اعلام كنند از سود نقدي سال مالي 95 و همچنين سال مالي 96 برخوردار خواهند شد، عنوان كرد: پس از پايان مهر ماه واريز سود براي مشمولاني كه كد شباي خود را اعلام نكردند، با تعلل و تامل زمان بري مواجه خواهد شد.وي از فوت دوميليون نفر از مجموع مشمولان سهام عدالت سخن گفت و افزود: از 16 تير امسال اين امكان براي وراث متوفيان ايجاد شد تا از طريق دفاتر پيشخوان و حضور همگي وراث و همچنين ارايه گواهي اصل وراثت بتوانند سود سهام عدالت را دريافت كنند. اين موضوع تا 4 ماه آينده ادامه خواهد داشت و احتمال مي رود بر اساس مذاكراتي كه با شوراي اصل 44 قانون اساسي صورت گرفته آن دسته از وراثي كه به دفاتر پيشخوان مراجعه نمي كنند، در نهايت سهام عدالت به ارث رسيده يا سهام عدالت وراث از آنها پس گرفته خواهد شد.رييس سازمان خصوصي سازي همچنين با بيان اينكه دوشنبه (ديروز) و سه شنبه (امروز) براي كساني كه بعد از 6 ارديبهشت ماه شماره شباي خود را وارد كرده اند، سود پرداخت مي شود گفت كه سود سهام عدالت مربوط به سال مالي 1396 نسبت به سال مالي 1395 بيشتر است.وي با بيان اينكه تاكنون در چهار مرحله، براي حدود 40 ميليون نفر سود سهام عدالت واريز كرده ايم، گفت: براي مشمولين داراي سهام يك ميليون تومان مبلغ 150 هزار تومان، مشمولين داراي سهام 532 هزار تومان مبلغ 80 هزار تومان و براي كمتر و يا بيشتر از سهام 532 هزار تومان مبلغ متناسبي را به عنوان سود واريز كرده ايم.رييس سازمان خصوصي سازي همچنين آزاد سازي سهام عدالت را آخرين حلقه باقيمانده از اين پرونده عنوان و افزود: لايحه آزاد سازي سهام عدالت و متن پيشنهادي براي طرح در جلسه علني مجلس تقريبا آماده شده و انتظار مي رود در جلسه سران سه قوه ضمن تصميم گيري براي آزاد سازي سهام عدالت زمينه رضايت مندي مشمولان اين سهام در زمينه آزاد سازي فراهم شود.پوري حسيني با اشاره به سود سهام عدالت مربوط به سال مالي 1396، توضيح داد: به موجب مصوبات مجامع شركت هاي سرمايه پذير تا تيرماه سال جاري، سودي كه براي مشمولان سهام عدالت تقسيم و ابلاغ شده نزديك به 4000 ميليارد تومان است كه در صورت تقسيم سود هلدينگ خليج فارس، شايد 1000 ميليارد تومان ديگر نيز به اين مبلغ افزوده شود. از اين رو ارزيابي مي شود كه سود سال مالي 1396 از سال مالي 1395 بيشتر خواهد بود.
جزئيات بازگشت سرخابي ها به ليست واگذاري
پوري حسيني در ادامه اين نشست با بيان اينكه سازمان خصوصي سازي نيازمند كمك مجلس و ساير نهادهاي نظارتي است عنوان كرد: در حالي بر تداوم روند خصوصي سازي در كشور تاكيد مي شود كه بطور مثال براي واگذاري نيروگاه ها هنوز تكليف قيمت برق مشخص نيست و يا نياز به الزاماتي وجود دارد كه بر اساس آن خصوصي سازي به نتيجه برسد.وي با رد شايعه انتخاب وي به عنوان گزينه پيشنهادي دولت براي وزارت اقتصاد در پاسخ به پرسش خبرنگار ديگري مبني بر اينكه موضوع واگذاري مجدد سرخابي ها تا چه حد واقعيت دارد، گفت: وزير ورزش طي تلاش هايي كه به منظور كاهش بدهي ها و آماده شدن باشگاه هاي ورزشي فرهنگي پرسپوليس و استقلال صورت داده در نامه نگاري با رياست جمهور عنوان كرده موضوع واگذاري سرخابي ها بر اساس برخي قوانين و از جمله دستورالعمل فيفا مغايرت داشته و بر لزوم واگذاري اين سرخابي ها تاكيد كرده است.در همين راستا رييس جمهور با تاييد اين پيشنهاد تاكيد كرده است كه باشگاه هاي مذكور در چنگ نا اهلان نيفتد. اميد مي رود مصوبه مرداد ماه سال 94 هيأت وزيران كه بر فرهنگي بودن اين باشگاه ها و عدم امكان واگذاري آنها اشاره كرده بوده دوباره لغو و بلافاصله فرايند واگذاري سرخابي ها در دستور كار قرار گيرند.
ابهامات واگذاري كشت و صنعت مغان
وي در پاسخ به پرسش يكي از خبرنگاران مبني بر وجود برخي انتقادها پيرامون واگذاري كشت و صنعت دشت مغان و اظهارنظرها در مورد مالكيت زمين و قيمت گذاري اين مجتمع بزرگ كشاورزي و همچنين عدم اهليت خريدار آن پاسخ داد: پس از واگذاري اين مجموعه اين انتقاد وجود داشت كه سازمان خصوصي سازي 63 هزار هكتار زمين مرغوب را به قيمت 1800 ميليارد تومان يعني معادل متري مربعي 2800 تومان واگذار كرده است. در حالي كه سازمان خصوصي سازي 27 هزار هكتار از اين مجتمع معادل با هر متر مربع 6500 تومان را واگذار كرده است. در مناطق گرمي، بيله سوار، پارس آباد و مغان خريد و فروش زمين همواره به صورت هكتاري صورت مي گيرد و ميزان مرغوبيت و يا تعديل قيمت ها بر مبناي ديمي بودن يا اينكه آبي بودن آن و همچنين موقعيت زمين در كنار جاده و سرچشمه تغيير مي كند.
وي ادامه داد: در فرايند قيمت گذاري زمين كشت و صنعت مغان از دو كارشناس رسمي بومي و دو كارشناس رسمي غيربومي استفاده شد كه مجموع برآوردهاي كارشناسان معادل با هر متر مربع 5500 تومان بود اما سازمان خصوصي سازي آن را بالاتر از قيمت كارشناسي يعني هر متر مربع 6500 تومان واگذار كرد. در عين حال عنوان مي شود چرا در اين مزايده كه در نوبت اول مبلغ 2200 تومان تعيين شده به يك باره با كاهش روبرو شده كه بايد پاسخ داد مطابق با مجوزها و مصوبات واگذاري وقتي دارايي فروش نمي رود بايد آن را كاهش داد.
رييس سازمان خصوصي سازي افزود: سازمان خصوصي سازي پيش از اين با اظهاراتي مبني بر اينكه كشت و صنعت دشت مغان بيش از 1400 ميليارد تومان نمي ارزد مواجه بود در حالي كه هم اكنون اين رقم به بيش از قيمت پايه يعني بيش از 1800 ميليارد تومان فروخته شده است. آنچه در فرايند قيمت گذاري مغان كاهش داده شده مواردي همچون برآورد اعداد و ارقام تكراري همچون تعيين 300 ميليون تومان حق آبه در كنار نرخ زمين آبي بوده است.پوري حسيني درباره موضوع اهليت خريدار عنوان كرد: چنانچه يك شخص ورقه اي را از عدم اهليت خريدار به سازمان خصوصي سازي نشان دهد بدون شك بررسي خواهد شد. بر اساس قوانين سازمان خصوصي سازي موظف است براي بررسي اهليت به موضوع معوقات بانكي خريدار، عدم ممنوع المعامله بودن و همچنين عدم ايفاي تعهدات به سازمان خصوصي سازي در سنوات گذشته بپردازد؛ و وقتي خريدار بر اساس رتبه بندي ها از بالاترين گريدها و قابل اعتماد است موضوع عدم اهليت بي معنا خواهد بود.وي عنوان كرد: فروشگاه هاي زنجيره اي رفاه خريدار شركت كشت و صنعت دشت مغان بوده كه از طريق شركت توسعه سرمايه گذاري تهران و تشكيل كنسرسيومي با حضور شركت قند دزفول اقدام به خريداري50-50 اين مجتمع كرده است. در حال حاضر هيچ سندو مدركي مبني بر فقدان اهليت خريدار پيدا نشده و اين در حالي است كه حتي با وجود سفارش برخي مبني بر بهتر بودن خريدار دوم كه از همشهريان بنده و دوستان خانوادگي من است اما مطابق با پاكي و سلامت فرايند واگذاري فارغ از هر گونه پيشنهاد و سفارش انجام شد.